Къде да ни намерите

  

СОФИЯ УЛ.ПИРИН 91

СОФИЯ БУЛ.БОТЕВГРАДСКО ШОСЕ 268

И ПРИ ДИСТРИБУТОРИТЕ В СТРАНАТА

БАНСКО - ул.Васил Кънчов № 8 - 0897055225

ВАРНА - ул. Васил Друмев № 23 - 0886406413

ПЛЕВЕН - ул.Метро 6 - 0885027445

ХАСКОВО -ул.Пловдивска 45 – 0888828010

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ул.Козлуджа №4 - 0882020181

КОПРИВЩИЦА -площад 20-април,ул.Първа пушка 2 - 0895116873

КАЗАНЛЪК -  ул. Ген. Гурко 27 - глухата уличка зад кино Искра-0899377077

БУРГАС - ул.Крайна 37- 0895547161

ШУМЕН -бул.Симеон Велики 1 0887402633

Вижте всички статии

КАКВА ЧЕТКА ДА ИЗБЕРЕМ ПРИ ОМАСЛЯВАНЕ НА ДЪРВО?

КАКВА ЧЕТКА ДА ИЗБЕРЕМ ПРИ ОМАСЛЯВАНЕ НА ДЪРВО?

Финишите /маслата/ за  обработка на дърво на растителна основа  имат своя уникална консистенция и вискозитет. За нанасянето им върхуламперии с фаска,дърворезба на тавана,  фигури и неравни повърхности е най-добре да използвате четки. Това се дължи на необходимостта от добро и равномерно  разнасяне на маслото,без наслояване. Качеството на покритието зависи от формата, размера и състава на четката.

Популярни са вариантите с естествен косъм  или в комбинация със синтетични влакна. Те са идеални за нанасяне на  масла с твърда вакса . Най-често използваните модели са с ширина 50, 60, 80 и 100 мм.

 

Как да определим качеството на четката?smiley

 

Нанасянето на масло върху дърво отнема време и изисква  търпение. За първи път обработената повърхност активно абсорбира материала и е необходимо да се разнася добре , равномерно и без излишно количество.За такава работа се нуждаете от правилната, висококачествена четка. Препоръчваме да я изберете според следните правила:

 • Плътност - Четката трябва да има еднаква плътност на косъмчетата по цялата дължина. Това гарантира равномерно нанасяне на маслото. Четките с голяма  плътност улесняват работата, достатъчно е минимално усилие .
 • Ергономичност - Проявява се в удобна форма на дръжката, оптимална дължина и ширина на работната част, нейната твърдост-мекота. Професионалните  майстори работят без ръкавици, като предпочитат инструмент с букова дръжка. Такава четка лежи удобно в дланта на ръката ви и не се плъзга.
 • Надеждност на косъмчетата. Когато купувате четките, можете да проверите за здравина.Пробвайте да издърпате косъмчета от четката.Здравите и качествени четки не оставят косъмчета в ръката ви.Качеството на закрепване е важно за това. Косъмчетата са залепени  така, че в основата се образува вакуум. Този метод засяга не само надеждността, но и ви позволява да спестите масло - то не се натрупва в основата на четката.
 • Еластичност - Това свойство е от съществено значение за лесното използване. Умерено еластичните косми улесняват бързото нанасяне на масло без излишно напрежение върху работната ръка.

Професионалните четки се почистват лесно.

Техният експлоатационен живот е три пъти по-дълъг от битовите.wink

 

Кои са признаците за ниско качествени четки?

 

Евтин инструмент със съмнително качество веднага ще повлияе на резултата, който очаквате. Ще трябва постоянно да отстранявате косъмчета  от обработената с масло повърхност, което е много трудно. Всичко това води до неравномерно нанесено масло, видими дефекти по дървесината и т.н Можете да определите ниското качество на четката по външни признаци.

 

 • Слаби косъмчета - Лошо фиксираните косъмчета постоянно ще падат и ще останат на повърхността, което значително влошава естетичния вид на покритието.
 • Различна дължина на косъмчетата – отново води до влошаване на резултата, неравномерно разнасяне и дефекти в покритието

 

Както казахме по-горе, много е важно да изберете удобна дръжка.

Неудобен инструмент е много изнервящ, затруднява концентрацията и постигането на добър резултат. По принцип е по-добре да не експериментирате и да вземете специализирани инструменти от реномирани производители за работа с масло.

Избор на четка и различните видове косъмчета.

 

Четките се предлагат   с естествени,  изкуствени и комбинирани косми.

 

 • Естествени. Меки, хигроскопични естествени влакна не са подходящи за гъсти масла. Втриването им в повърхността с такава четка е неефективно - дълго, изморително, с много следи и неравномерно обработени  участъци. Изключение правят скъпите висококачествени четки и тези с естествен твърд косъм. Разнасят добре маслото по повърхността.
 • Синтетични. Имат достатъчна еластичност и се справят добре с нанасянето на масло, включително с добавен твърд восък. Основното е да изберете правилната дръжка, за да намалите натоварването на ръката си и да избегнете изплъзване. Препоръчваме четки с дървена дръжка. Можете да работите с тях без ръкавици - няма да се изплъзнат от ръцете ви.
 • Комбинирани. Те съчетават твърдостта на синтетиката с по-фините естествени влакна. Подходящи са за масла и лазури

 

Четките  на Osmo са идеалният избор за покрития на маслена основа. Те са с различна ширина (25, 50, 60, 80 и 100 мм) и са подходящи за висококачествено изпълнение на всякакви работи – омасляване  на ламперии, декорации по тавани, врати, мебели, дървени прибори и други. Може да се използват за външна и вътрешна употреба.

Работата с такъв инструмент е удоволствие!

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари