Къде да ни намерите

  

СОФИЯ УЛ.ПИРИН 91

СОФИЯ БУЛ.БОТЕВГРАДСКО ШОСЕ 268

И ПРИ ДИСТРИБУТОРИТЕ В СТРАНАТА

БАНСКО - ул.Васил Кънчов № 8 - 0897055225

ВАРНА - ул. Васил Друмев № 23 - 0886406413

ПЛЕВЕН - ул.Метро 6 - 0885027445

ХАСКОВО -ул.Пловдивска 45 – 0888828010

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ул.Козлуджа №4 - 0882020181

КОПРИВЩИЦА -площад 20-април,ул.Първа пушка 2 - 0895116873

КАЗАНЛЪК -  ул. Ген. Гурко 27 - глухата уличка зад кино Искра-0899377077

БУРГАС - ул.Крайна 37- 0895547161

ШУМЕН -бул.Симеон Велики 1 0887402633

Вижте всички статии

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЗАВЪРШЕК НА МОЯ ПРОЕКТ ?

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЗАВЪРШЕК НА МОЯ ПРОЕКТ ?

                                                    ЗАПОЧВАМЕ С ЧАСТ ПЪРВА

Дърветата са естествено растящи организми, със собствена уникална ДНК и както при повечето живи същества, са чувствителни и адаптивни към условията на околната среда, в които растат. Поради това дори две парчета дърво от един и същи вид дърво, от една и съща гора може да даде различни резултати, когато се третират. Финиширането на продуктите от дърво е едно от най-големите предизвикателства за много мебелни и паркетни фирми , професионални дърводелци и не на последно място любителите на дърво.

 „Кой е най-добрият завършек на моя проект?“ е въпрос, който се задава често. Да се отговори на този въпрос нееднозначно е невъзможно.

Продуктите за финиширане могат да бъдат групирани в няколко категории въз основа на общите им работни качества и степента на защита, които предлагат: восъци, масла, лакове, шеллак, лакове и покрития на водна основа. Различните покрития предлагат различна степен на защита, издръжливост, лекота на нанасяне, поправимост и естетика. За съжаление, нито един финиш не превъзхожда останалите - завършекът, който притежава превъзходства в дадена посока, може да не ги притежава в друга: така че при избора трябва да приемете някои компромиси.

За да направите правилен избор следва да отговорите на някои стандартни въпроси. Отговорите ще ви насочат към най-добрия завършек на проектите ви, въз основа на това колко добре трябва да защитите повърхността, колко добре ще се държи финишът, колко лесно се нанася и как искате да изглежда.

Имате различни опции за покритие и защита на изделията от дърво.  Но , само един  финиш е подходящ за това, изделията да изглежда естествено и това е маслото за дърво.

Както казах малко по-горе дървото е естествен материал, с клетъчна структура, подобна на нашата кожа; може да поема и освобождава влага, то диша. За да се гарантира, че този обмен не е възпрепятстван, има  покрития, перфектно балансирани с характера на дървото.  Такива покрития са продуктите на немската фирма Osmo. Това са  естествени финиши , базирани на масла и восъци.Маслото прониква в дълбочин и защитава отвътре, а восъците представляват еластична, микропореста повърхност, които предпазват дървото от външни влияния. Дървесината остава естествено красива, защитена и издръжлива. Няма много блясък, така че е идеален и за несъвършени повърхности. Маслото подчертава текстурата на дървесината и предотвратява презушаването й.

И така, какъв е най-добрият финиш за дърво? С две думи: това зависи от множество фактори, като най-честите са изброени по-долу:

 

• Какъв вид дървесина ще изплозвате - мека или твърда?

•  За интериор или екстериор?

• Шлайфана ли е дървесината и как?

• Каква е дървесината, използвана за пода, вратата, рамката за снимки, рафта за книги, развъдника за кучета и т.н.

• Старо или ново дърво?

• Гола или обработена е  дървесина?

• Какъв вид покритие се изисква цветен или прозрачен?

• Какъв блясък е необходим, матов, сатен или гланц?

• Лесна поддръжка или издръжливост?

• Какво е очакването за дълготрайност?

Така че, за да се опитам да ви помогна  да определите кое покритие е най-подходящо за вас; за дървесината, с която работите и за вашия проект, ще  разгледаме някои от тези ключови въпроси.

Какъв вид дървесина ще обработвате -мека или твърда?

И преди някой да отговори „от дърво“, заслужава да се отбележи, че има много продукти от „дърво“, които не са само от дърво, но все още могат да бъдат третирани по същия начин. Като пример, бамбук (въпреки че технически е трева), всички фурнировани плоскости (МДФ, ПДЧ и т.н.) могат да бъдат причислени към продукти от дърво. За съжаление не винаги е лесно да разберем дали нещо е от мека или  от твърда дървесина.

Мека или  твърда  е дървесината? -Това е област, която може да бъде объркваща, тъй като класификацията на мека дървесина или твърда дървесина се определя от това :как ражда плодовете и се разлиства самото дърво , а не само от теглото, плътността или здравината на дървесината. Всъщност има някои иглолистни дървета, които са по-твърди от някои твърди дървета и обратното. Объркващо, нали?  И по-объркващо ще стане!

Естествено оцветяване на дървесината

Дървесината има свое естествено оцветяване, което не винаги е ясно, когато е прясно рендосано или шкайфано. Като пример, борът, особено стар бор, може да изглежда блед и практически безцветен в суровото си състояние. Сложете прозрачно масло или лак и те ще подчертаят естествения характер и цвят на дървения материал, обикновено топъл златист или оранжев цвят. Въпреки че някои хора харесват и се наслаждават на топлото оцветяване, което това дава, това не означава, че е за всеки вкус. Естественото оцветяване на дървения материал също ще има ефект върху крайния цвят, ако се третира дървесината с пигментиран (цветен) продукт. Оцветете парче от бор и бук с един и същи цвят и ще видите съвсем различни резултати. Добрата новина е, че ако искате да запазите дървесина, особено бор, дъб и други леко цветни дървета да изглеждат естествени, без естественото оцветяване да преминава, има няколко страхотни масла с твърд восък от Osmo (Osmo Polyx Oil Raw 3044 (3041)   или Top Oil Natural 3068)  , които запазват на максимум естествения цвят на необработена дървесина.

За интериор или екстеритор?

Въпреки че иглолистните и твърдите дървесини могат да се използват както за вътрешни, така и за външни проекти, честно е да се каже, че някои видове дървесина са по-добри за някои проекти, отколкото други въз основа на практичност, цена и очаквана визия. За наша най-голяма радост Осмо разполага, както с продукти за интериора , така и с продукти за екстериора. Прозрачни, транспарантни или плътни, зависи от това, каква визия искате да постигнете за вашия проект.

И така, да се върнем къв видовете дървесина за интериора и за екстериора. Мнозина от Вас знаят, че екзотичните твърди дървесини като Teak, Iroko, Balau и Ipe са чудесни за настилки, градински мебели и други екстериорни проекти поради плътността си и естественото съдържание на масла в тях. Те са естествено издръжливи, устойчиви на атмосферни влияния и биологични проблеми като плесен, водорасли и други видове гъбички и насекоми.  

От дуга страна, трябва да знаем,че  поради плътния си, наситен с мазнини характер, те трябва да бъдат внимателно подготвени, ако се покриват с лак или боя, за да се гарантира добро сцепление на покритието с повърхността и отлюпването му.

Много плътната твърда дървесина може да бъде проблематична, когато става въпрос за обработка с масло. Много видове декинг масла и други масла за външно приложение са твърде гъсти, за да проникнат в порите дървения материал.  Специално разработени за целта са високо рафинираните масла Osmo Extra Thin 1101 Прозрачно масло Кларвакса за вътрешна употреба  и висококачествено декинг масло Тик 007 за външна употреба . Тези продукти не добавят допълнителен цвят, но придават на дървото по-тъмен и влажен вид и да подчертават естествените многгобразия и цвят на дървесината. Дори и при ползване на тези масла, дървесината може да се наложи да се остави за известно време на атмосферни усовия, за да се отворят порите преди обработка. Много е вероятно тези видове дървесина да абсорбират само един или два много тънки слоя масло. Безцветните масла не съдържат UV филтри, което означава, че когато е изложена на пряка слънчева светлина и дъжд, дървесината естествено ще стане сива / сребриста с течение на времето. За няйкои дървесини ОСМО има специално разработени цветни декинг масла, които притежават УВ защита (бангкирай, термодървесина, гарапа).

Обикновено често използваните дървесини като бор и дъб са по-лесни за обработка и финиширане безцветно или в цвят, отколкото екзотичните твърди дървесини. Ако бъдат правилно защитени с подходящия продукт и обработени по правилния начин, те ще се представят много добре във външна среда и могат да продължат живота си, ако се поддържат правилно. Другото предимство при използването на тези видове дървесини е, че те са по-евтини и по-подходящи за продукти с UV устойчивост или по-плътните пигментирани или оцветени масла.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари