Къде да ни намерите

  

СОФИЯ УЛ.ПИРИН 91

СОФИЯ БУЛ.БОТЕВГРАДСКО ШОСЕ 268

И ПРИ ДИСТРИБУТОРИТЕ В СТРАНАТА

БАНСКО - ул.Васил Кънчов № 8 - 0897055225

ВАРНА - ул. Васил Друмев № 23 - 0886406413

ПЛЕВЕН - ул.Метро 6 - 0885027445

ХАСКОВО -ул.Пловдивска 45 – 0888828010

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ул.Козлуджа №4 - 0882020181

КОПРИВЩИЦА -площад 20-април,ул.Първа пушка 2 - 0895116873

КАЗАНЛЪК -  ул. Ген. Гурко 27 - глухата уличка зад кино Искра-0899377077

БУРГАС - ул.Крайна 37- 0895547161

ШУМЕН -бул.Симеон Велики 1 0887402633

Вижте всички статии

ПРЕПОРЪКИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАСЛАТА ОСМО

ПРЕПОРЪКИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАСЛАТА ОСМО

 

ПРЕПОРЪКИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАСЛАТА ОСМО

1. Не добавяйте нищо в кутиите! Не разреждайте!

2. Не прешлайфайте дървесината. OSMO продуките като масло с твърда вакса, цветни финишни масла, Топ Ойл имат гъста консистенция. Ако сте шлайфали прекалено фино, това затваря порите на дървесината и не позволява маслото да проникне в дълбочина. Като резултат на всичко това на повърхността ще има прекалено голямо количество масло, което ще изсъхне много бавно, ще останат евентуално следи от нанасянето и следи при надраскване. За много твърди дървесини като Жатоба и такива, които са с високо съдържание на смоли/масла се препоръчва шлайфане с максимум 80/100. За средно твърди дървесини като дъб и бук препоръчваме шкурка максимум 120. За мека дървесина като бор, ела, смърч, кедър и др. максимумът е 150.

3. Не нанасяйте прекалено голямо количество масло. Това води до горепосочените проблеми. Запомнете: по-малко – по-добре. Например: 2,5 л масло с твърда вакса оригинал покрива приблизително 60 м2 на една ръка и 30 м2 на две ръце (1 литър покрива 24 м2 на една ръка). При нормални условия 2 тънки нанасяния са достатъчни. Всичко в повече ще е прекалено.

4. Използвайте правилните инструменти за нанасяне: четка с твърд естествен косъм, микрофибърен валяк и понякога плат без власинки. За под препоръчваме специалната четка OSMO 220 mm или OSMO микрофибърен валяк. Използвайте само микрофибърни валяци с дължина 3 – 5 мм. Не използвайте гъби, мохер или валяци от агнешка кожа, както и други бояджийски четки, защото с тях ще нанесете твърде много масло. За мебели използвайте качествени четки с твърд косъм, микрофибърен валяк, а за вътрешностите плат без власинки.

5. При шлайфане на паркет например с Bona Power Drive или подобни машини използвайте само машини за шлайфане, а не за полиране! Също така се препоръчва дисковите машини да са с ниска скорост на въртене – 192 оборота/минута. При бързи обороти (напр. 350) порите на дървото се затварят прекалено, което възпрепятства проникването на маслото. Категорично не се препоръчва работа с износена шкурка.

6. За твърди дървесини с високо съдържание на мастни вещества като например Мербау препоръчваме употребата на Osmo професионално 2-к масло или Wood Wax Clear Extra Thin. Масло с твърда вакса Rapid също е възможно да се използва за подобен вид дървесини. При всички случаи настоятелно препоръчваме пробен тест. Препоръчва се също така да се обезмасли преди нанасяне на маслото.

7. Продуктите на ОСМО съхнат при циркулация на въздуха. В затворени помещения съхненето ще се удължи значително. Най-добре е да се оставят всички прозорци отворени, за да се осигури добра вентилация. При липса на такава възможност препоръчваме да използвате малък вентилатор на бавна скорост, поставен върху стол например и насочен към тавана.

8. Внимателно разбъркайте ръчно с бъркалка не по-малко от 10 минути до образуването на еднородна консистенция (не разбърквайте с автоматични бъркалки или разклащайки кутиите, а използвайте обикновена дървена бъркалка). Разбъркайте много добре най-много 5 минути преди употреба. Топ Ойл трябва да разклатите преди употреба.

9. Не потапяйте четката или валяка в кутиите, а отсипете във ваничка. След като свърши маслото във ваничката отново добре разбъркайте в кутията и пак отсипете.

10.Един съвет за съхранение на кутии, които са били използвани: отрежете парче от фолио, малко по-голямо от размера на капака и го натиснете надолу до горната част на остатъка от масло, преди да затворите капака. Това ще премахне въздуха и няма да позволи появата на коричка. По този начин удължавате срока на годност на останалото съдържание.

11.След нанасянето на маслото с твърда вакса са необходими около 28 дни до пълното му втвърдяване. При нормални условия и в зависимост от дървесината финишът трябва да изсъхне за 24 часа. Между 7-мия и 10-тия ден втвърдяването е около 70%. През периода на втвърдване препоръваме внимателно експлоатиране на пода. Не покривайте с картон, велпапе, килими, тъй като процесът ще се забави и е възможно да повредите повърхността. Без луди купони! Не плъзгайте мебелите по пода. Поставете филц под краката на столовете. Ако е възможно, не допускайте котките и кучетата, защото техните нокти ще повредят все още непълно втвърденото покритие.

12.По време на процеса на втвърдяване се опитайте да не ходите с изпотени чорапи/крака по пода. Потта съдържа както киселини, така и други съставки на тялото, които може да оцветят повърхостта.

13.Не оставяйте храни или метални кутии директно върху омаслените повърхности, защото реакцията с метала ще доведе до появата на тъмни петна. Използвайте подходящи постелки. Това е известно и валидно за всички видове масла за дърво.

УСПЕХ!

Osmo Holz und Color GmbH & Co.KG

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Ивелин Митаков
    За мен беше полезно.Правих грешка с прешлайфане и маслото не съхнеше. Същото беше и с много плътни дървесини.
    Отговори ›
«1»